Ernæring, Irritabel tarm og Kosthold

Kosthold mot smerter ved IBS

OPPBLÅST OG IRRITERT MAGE

Har du følelsen av å være gravid etter enkelte måltider?

Mange opplever jevnlig plager med fordøyelsen, og at livet preges av usikkerhet rundt hvilken mat de kan spise. Dette kan også gjøre sosiale sammenhenger med mat og drikke til en vanskelig situasjon. Påfølgende oppblåst mage, kramper, mange dobesøk, smerter og dårlig søvn kan være resultatet ved uheldige matvalg.

Irritabel tarm (IBS) er en fellesbetegnelse for plager knyttet til fordøyelsessystemet, og symptomer er magesmerter, diaré, kramper, forstoppelse, gassdannelse og oppblåsthet.

Dessverre er dette en tilstand som rammer svært mange, og IBS er en av de vanligste årsakene til besøk hos leger, og i min praksis som ernæringsrådgiver. Jeg har hatt kunder som har vært plaget med IBS i åresvis, og som daglig bruker medisiner mot smertene og ubehaget.

IBS er svært vanlig, og de som oppsøker legen for hjelp opplever at det kan være vanskelig å få en konkret og god behandlingsplan. Personer som er plaget med IBS kan derfor over tid bli deprimert av usikkerheten og smertene forbundet med mat som de opplever hver dag. Følelse av håpløshet koblet til mat kan i noen tilfeller medføre at det forskrives antidepressiva som behandling. Det løser imidlertid sjelden mageproblemene.

Fodmapdiett

Lav FODMAP kosthold har vist seg å gi betydelig bedring ved IBS. Likevel, en slik kostholdsplan må spesialtilpasses din situasjon og ditt utgangspunkt, og ikke baseres på generelle råd. I min praksis ser jeg ofte at de som har slitt med IBS i lang tid prøver å lese seg opp på ulike dietter på internett, noe som ofte gjør dem både forvirret og fortvilet.

2 HOVEDÅRSAKER TIL IBS

Forskning viser at det særlig er to hovedårsaker som ofte skaper IBS:

  • matallergier
  • overvekst av enkelte bakteriestammer i tarmen, SIBO og LIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth og Large Intestinal Bacterial Overgrowth)

De mest vanlige matallergenenen vi kjenner i kostholdet vårt er meieriprodukter, kornprodukter, gjær, egg, mais, soya og peanøtter.

ANDRE ÅRSAKER TIL IRRITABEL TARM
Andre kjente faktorer kan være manglende fordøyelses-enzymproduksjon, parasitter i tarmen, overvekst av mikrober i tarmen, mineral- eller vitaminmangler som sink eller magnesium, eller høye verdier av tungmetaller i blod- og eller vev. Det er altså ikke nødvendigvis en enkel diagnose som lett kan behandles via dr Google.

Dette er nettopp grunnen til at det er helt avgjørende å få personlig tilpasset veiledning. Den må være gjennomførbar og konsekvent over noe tid. Kostveiledning hos Mat er Medisin tar hensyn til forholdene som gjelder hver enkelt person som er plaget med IBS.

Du er unik

Hvert tilfelle av IBS bør behandles som et enkelttilfelle.
Det er ikke ett behandlingsopplegg som vil passe for alle. Når du får trygg og riktig veiledning med enkle og gjennomførbare måltidsforslag kan du redusere smerter og usikkerhet knyttet til IBS.

Jeg ønsker deg en god hverdag,
Anne-Grete Lavik-Haug, MSc