Mat er Medisin – gode strategier for å redusere helseplager

De fleste vet at livsstilsvalg påvirker helsen vår. Hva du spiser, hvor mye du beveger deg og mengde stress du utsettes for er viktig for hvor frisk du er.

Likevel er det svært mange som sliter med livstilsykdommer. Problemet er nok sjelden troen på at valgene våre påvirker oss. Problemet er heller å vite hva som er de rette valgene.

Spis sunt! Ok, det mener de aller fleste at de faktisk gjør.

Noen tror at kronisk sykdom er genetisk betinget, at sjebnen din er forutbestemt. Nei. Vi vet at sykdom ikke kun er genetisk betinget, nettopp fordi mange kronisk syke mennesker blir friskere etter omlegging av kosthold og livsstil. Når de gjør de rette grepene. Jeg registrerer dette stadig i min praksis Mat er Medisin.

Ettersom vi ikke er helt like må vi innse at råd som gjelder alle kan være feil for noen. Myndighetene mener for eksempel at melk er sunt. Jeg opplever i min praksis at det er flere som ikke tåler denne hvite drikken. Men disse personene er ofte ikke klar over at de har et problem med fordøyelse av melk, de opplever bare at de får bedre livskvalitet når de slutter å drikke det.

Mange vet ikke at de har en tålegrense for enkelte matvarer. Det kan være fordi symptomer, slik som forstoppelse, magesmerter, luft i magen eller mer alvorlig som betennelse i tarmen, ikke nødvendigvis oppstår rett etter måltider. Det er derfor være vanskelig å koble en intoleranse mot spesifikke helseproblemer. Da er man heller ikke klar over at man spiser noe man potensielt blir syk av. Det er kjedelig om det er en matvare helsemyndighetene anbefaler, og som man spiser hver dag.

Næringsmangler kan over tid oppstå hvis mage- tarmfunksjonen er nedsatt. Har du lavt B12 er det sjelden uforklarlig. Det kan ha sammenheng med redusert utskillelse av intrisinc factor i magesekken. Med de rette kostholdsgrepene kan B12 tas opp fra maten du spiser. Du kan oppsøke en kvalifisert fagperson innen ernæring for god veiledning.

Den eneste måten å bli friskere på er å finne årsaken til problemet, og så å gjøre noe med det.

To viktige faktorer som gjør folk syke og fete er forhøyede verdier av giftstoffer i kroppen og betennelse. Det er en overveldende mengde vitenskapelige studier som viser økt betennelse og opphopning av toksiner i ulike typer vev hos personer med fedme og sykdom i forhold til hos friske. Likevel er det svært få leger som vet hvordan de skal hjelpe pasienter til å håndtere dette, mest fordi de er trent i medisinbruk og kirurgi.

Så, hemmeligheten med gode livsstilsvalg er:
•    stanse med det som utsetter deg for giftstoffer og betennelse (sukker, koffein, alkohol, junk-food, prosessert mat, ulike parfymer og kremer, etc.)
•    gjøre det du kan for å hjelpe kroppen med å skille ut avfallsstoffer og redusere betennelse (spis ikke-prosesserte produkter=ren mat, slutt å spise potensielle mat-allergener, styrk fordøyelsen med tilpasset aktivitet og å jevnlig gjøre avspennings-øvelser).

Det er da magien kan skje.

Hva om du kunne bli frisk og slank med livsstilsendringer, -kunne du tenke deg å bruke 30 dager på å teste det ut?

Bestill time

For en bedre hverdag,

Anne-Grete Lavik-Haug, MSc