ANNE-GRETE LAVIK-HAUG STARTET FOR FIRE ÅR SIDEN OPP FIRMAET MAT ER MEDISIN OG VED NYTTÅR STO HUN BAK ETABLERINGEN AV MOSS YOGASENTER

Moss YogaSenter og Mat er Medisin på førstesiden til City Syd

Takk til journalist Tore Kubberød for flott oppslag om mitt virke på Lilleeng Helsepark.

Som gründer er det hyggelig å bli omtalt så positivt over en helside, Innlegget ligger her.

ANNE-GRETE LAVIK-HAUG STARTET FOR FIRE ÅR SIDEN OPP FIRMAET MAT ER MEDISIN OG VED NYTTÅR STO HUN BAK ETABLERINGEN AV MOSS YOGASENTER HVOR MEDISINSK YOGA ER GRUNNLAGET. FOKUSET HENNES ER Å BIDRA TIL AT FLEST MULIG SKAL FÅ EN BEDRE HVERDAG.

– Mange sliter med ulike former for stressplager. Det kan gi utslag i mage- og tarmproblemer, stiv nakke og skuldre, psykiske problemer, hvordan man tenker om seg selv, stoffskifte, en generelt dårlig form som gjør at man ikke orker å delta på spinning eller andre treninger. Mange havner gjerne i en ond sirkel som de trenger hjelp til å komme ut av, sier Anne-Grete Lavik-Haug.

Aldri for seint
Hun er utdannet nevrofysiolog, og har en svært så mangfoldig bakgrunn innen helserelatert arbeid blant annet som klinisk utreder og forsker, ernæringsterapi og mye mer. Da hun i 2014 hoppet av en trygg statlig jobb for å starte opp Mat er Medisin så var det med et brennende ønske om å hjelpe mennesker til å få en bedre hverdag.

– Plages du av overvekt eller kroniske muskel- og leddsmerter så kan et godt og balansert kosthold hjelpe. Det samme gjelder ved flere kroniske sykdommer. Det er aldri for seint med en livsstilsendring, og du kan få et helt nytt liv dersom du tar de riktige grepene, forteller Lavik-Haug.

Viktig med avspenning
Etter å ha tatt instruktør-utdannelse innen medisinsk yoga startet hun ved nyttår så opp Moss Yoga. Responsen har vært så godt at hun nå jevnt fordeler tiden på yoga og Mat er Medisin. Anne-Grete Lavik-Haug forteller at de to områdene fint kan kombineres for å gi mennesker en bedre hverdag.

– Det er så mange som sliter med stressrelaterte utfordringer. Stress er riktignok en naturlig del av livet, men det er viktig at man også klarer å stresse ned. Avspenning kan brukes forebyggende for å holde kroppen i form. Ofte benyttes medisinsk yoga etter anbefaling fra leger eller psykologer. Jeg er også tilknyttet Vansjøklinikken og får ofte pasienter henvist både fra dem og Volvat.

Medisinsk yoga passer alle
– Medisinsk yoga er en fin treningsform, spesielt for de som ofte går rundt med høye skuldre og som stadig gjør flere ting samtidig. Treningen passer for alle uavhengig av alder og kjønn. Medisinsk Yoga består av enkle øvelser som kan øke sirkulasjonen i stramme muskler og stramt vev. Over tid kan øvelsene bidra til å forbedre blant annet balanse og oksygenopptak. Medisinsk yoga kan også hjelpe de som har søvnproblemer, muskelplager, stiv nakke, vond rygg, hodepine og fordøyelsesproblemer.

Anne-Grete Lavik-Haug understreker at medisinsk yoga består av øvelser alle kan mestre.

– Det er myke og enkle bevegelser som alle får til uavhengig av hvilken form de er i. Hele tiden forklarer og veileder jeg om hvordan øvelsene skal gjøres og hensikten.  Treningsformen er både forebyggende og terapeutisk. Den foregår sittende på gulvet, på en puff eller en stol avhengig av hva du selv ønsker.

Fleksibilitet
– Timene er åpne for alle, og noen velger å delta kanskje seks, åtte eller ti ganger. Alt er opp til den enkelte, for jeg ønsker fleksibilitet. Jeg har også timer både på dagtid og kveld, for å være et tilbud også for de som jobber skift.

– I tillegg til medisinsk yoga tilbyr jeg også yin yoga og Qi Gong. I tillegg har jeg knyttet til meg Frøydis Elvestrand som instruktør innen dynamisk yoga. Hun har bred erfaring fra blant annet Det Gule Huset i Moss og står bak yogarom.net, forteller Anne-Grete Lavik-Haug.

Her er noe av Anne-Grete Lavik-Haugs svært så mangfoldige bakgrunn:

• Utdannet nevrofysiolog ved Universitetet i Oslo. Tok mastergrad ved laboratoriet til Moser-ekteparet som i 2015 ble de første norske som mottok Nobelprisen i medisin.

• Klinisk utreder og forsker i 14 år med spesialfelt innen hjerte/kar, slag, kolesterol, overvekt, diabetes, hormonelle sykdommer.

• Har også jobbet i farmasøytindustrien som CRA – en stilling som innebærer monitorering av studiedata ved utprøving av legemidler i mennesker.

• Ernæringsterapeut fra Tunsberg Medisinske skole

• Startet opp Mat er Medisin i 2014 som er en del av Vansjøklinikken, byens største tverrfaglige klinikk.

• Utdannet instruktør innen medisinsk yoga

• Startet i januar 2018 opp Moss YogaSenter.

De som vil vite mer kan gå inn på hjemmesidene www.myoga.no eller matermedisin.no

Tore Kubberød (tekst)