For et vakkert hår

Håret påvirkes av ulike faktorer, slik som det vi genetisk arver fra våre foreldre. Farge, krøller eller glatt hår, tykkelsen på hårstrå ligger som koder i DNA’et. Hormoner og elementer i omgivelse våre påvirker også hvordan håret utvikler seg.

Dine livsstilsvalg

Ensidig kosthold, høyt inntak av sukker og søtningsstoffer, sigarettrøyking, sykdom, medisiner og store påkjenninger som sorg eller bekymring over lengre tid er mulige årsaker til håravfall, manglende hårpigmentering og svake hårstrå. Hårprodukt-industrien vet å utnytte folks sterke ønske om å ha et vakkert hår, og det fremstilles stadig nye produkter som lover økt hårvekst, tykkere hår, glansfullt hår og langt hår. Innen du bruker penger på et nytt produkt kan du teste effekten ved at du får i deg riktig mengde av følgende næringsstofferet for et vakkert hår.

Naturlige stoffer for et sterkt hår

 1. Fiskeoljer er rike på fettsyrer som er vist å være viktig for oppbygging av hud og hår. Omega-3 fettsyrer er stoffer som er med på å gjøre håret så tykt som det genetsik er naturlig. Det har samtidig en anti-inflammatorisk effekt som styrker hårveksten. Du kan forberede deg på 3-6 måneders jevnlig bruk for synlige resultater.
 2. Sink styrker hårfolliklene og er essensiell for enzymer som bygger opp hårstråene. Sinkmangel kan komme av et sinkfattig kosthold som ved lite kjøtt og mye fytater (bestanddel i kornprodukter), dårlig absopsjon i tarmen og ved blant annet diabetes, brannskader og langvarig diare. Et langvarig høyt inntak av sink kan på sin side igjen føre til jernmangel, så sørg for at du får god veiledning i hva du bør spise og hvilke tilskudd du eventuelt kan ta. Gode kilder fra mat: lever, kjøtt, kalkun, reker, sesamfrø, dadler, kakaopulver, gresskarkjerner, nøtter, dill og brennesle.

  Er du vegetarianer eller veganer? –
  Sørg da for at du tar riktig mengde med tilskudd av sinksulfat.

 3. Vitamin B kompleks er ofte førstevalg mot håravfall. Vitaminene er viktige ved både oppbygging og vedlikehold av hårstrå. Biotin er litt spesiell fordi den produseres i stor grad i tarmen av bakterier. Biotinmangel kan derfor forårsakes av langvarig antibiotikabehandling som med tetracyclin og sulfonamid. Alkohol hemmer også opptak av biotin, det samme gjelder epilepsimedisin.
  B3 (niacin) kan styrke blodsirkulasjon, B5 (pantotensyre), B6 (pyridoksin) og B12 (kobalamin) er nødvendig for sterke hårceller og fargepigmentering.
  For å forhindre håravfall og styrke håret: B-kompleks med B12 som metylkobalamin, eller biotin og B5 hver for seg.
  Mat rike på B-vitaminer: eggeplomme, kjøtt, fugl, avocado, nøtter, grønne grønnsaker.
 4. Vitamin C er en viktig antioksidant. Oksidativt stress ser ut til å spille en stor rolle i ødeleggelse av cellestrukturer, lipider, proteiner og til og med DNA. Vitamin C kan beskytte mot skader fra frie radikaler, så fyll opp med mat rik på dette vitaminet slik som rosenkål, brokkoli, spinat, sitron, kiwi og søtpoteter.
 5. Jern har mange svært viktige funksjoner i kroppen, og inngår i enzymer som har med produksjon og vekst av hår. Jernmangel sees hyppig hos slankere og personer med et ensidig og snevert kosthold, ved tarmsykdommer og magesår
  Kilder til jern i mat: lever, blodmat, rødt kjøtt, spinat, brennesle, frø, eggeplomme, nøtter, rug, tang og løvetannblader.
 6. Vitamin D omdannes til et hormon som spiller en viktig rolle i cellevekst differensiering, opptak av kalsium (Ca) og immunregulering. Er man mye ute i solen om sommeren bygges det opp et lager til vintersesongen. Personer med autoimmune sykdommer, også alopecia areata (flekkvis håravfall grunnet antistoffer mot hårsekkene) viser høy forekomst av vitamin D mangel. Mekanismen bak dette er enda ikke kjent.
  Enzymet som aktiverer D3 i nyrene stimuleres av veksthormon, insulin og prolaktin, og disse hormonene øker i perioder med økt kalsiumbehov (sterk vekst hos barn, graviditet og amming). Kvinner kan derfor være ekstra utsatte for mangel, og soling i riktig dose er beste kilde til dette hormonet.
  Vitamin D i mat: Fet fisk, lever, eggeplomme, okse- og svinekjøtt.
  Fremmer utnyttelsen: Soling, vitaminene A, C og E.
  Hemmer utnyttelsen: Mangel på sol, frityrstekte matvarer.

  Er du vegetarianer eller veganer? Vitamin D finnes ikke i planter. – Sørg da for at du tar riktig mengde med tilskudd av vitamin D.

Det er altså håp

Med gunstige livsstilsvalg og en dose tålmodighet er det mulig å få et sunt og vakkert hår.
Anne-Grete Lavik-Haug

Les også Urter for håret


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.