OPPBLÅST OG IRRITERT MAGE

Har du følelsen av å være gravid etter enkelte måltider?

Mange opplever at magen lever sitt eget liv, og at livet preges av usikkerhet rundt hvilken mat de kan spise. Dette kan også gjøre sosiale sammenhenger med mat og drikke til en ubehagelig situasjon. Påfølgende oppblåst mage, kramper, mange dobesøk, smerter og dårlig søvn kan være resultatet ved uheldige matvalg.

IBS er svært utbredt, og de som oppsøker legen for hjelp opplever at det kan være vanskelig å få en konkret og god behandlingsplan. Personer som er plaget med irritabel tarm kan derfor over tid bli deprimert av usikkerheten og smertene forbundet med mat som de opplever hver dag. Følelse av håpløshet koblet til mat kan i noen tilfeller medføre at det forskrives antidepressiva som behandling. Det løser imidlertid sjelden mageproblemene.

LAV FODMAP anbefales av leger som holder seg oppdatert innen forskning og nyere behandlingsmetoder. Dette kan være et skritt i riktig retning. LAV FODMAP kan gjøres på flere måter, ikke alle råd på internett er like, og mange som sliter med IBS blir forvirret. Så uten konkret undervisning og menyforslag kan det være langt til målet for dem som prøver å legge om til LAV FODMAP kosthold.


2 HOVEDÅRSAKER TIL IBS

Forskning viser at det særlig er to hovedårsaker som ofte skaper IBS:

  • matallergier
  • overvekst av enkelte bakteriestammer i tarmen, SIBO og LIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth og Large Intestinal Bacterial Overgrowth)


Andre kjente faktorer kan være manglende fordøyelses-enzymproduksjon, parasitter i tarmen, overvekst av mikrober i tarmen, mineral- eller vitaminmangler som sink eller magnesium, eller høye verdier av tungmetaller i blod- og eller vev. Det er altså ikke nødvendigvis en enkel diagnose som lett kan behandles via dr Google.

Dette er nettopp grunnen til at det er helt avgjørende å få personlig tilpasset Undervisning som tar hensyn til forholdene som gjelder hver enkelt person som er plaget med IBS.

Her følger noen strategier som kan redusere de mest kjente underliggende årsaker til IBS – matallergier og bakteriell overvekst i tarmen.

MATALLERGI OG MATINTOLERANSE

Om du antar at matallergi eller intoleranse er underliggende årsak til IBS hos deg, er det to ulike måter å finne ut av dette på.

1: BLODPRØVE IgG

En er å teste for IgG matallergier ved en spesialisert test som viser hvordan immunsystemet reagerer på proteiner i vanlige matvarer, slik som gluten (korn) og kasein (meieriprodukter). IgG antistoffer vil være forhøyet ved inntak av matvarer du er sensitiv eller allergisk mot.

2: VANN & KJÆRLIGHET (eller…)

En annen måte å finne ut om du har en allergi eller intoleranse er å ta ut matvarer Av kostholdet ditt som du mistenker skaper problemer.

Dette bør gjennomføres i 6 uker. Da er det smart at du følges opp av en ernæringsspesialist som kan hjelpe deg med matforslag i denne perioden.

Du bør ikke leve i 6 uker på vann og kjærlighet.

Anne-Grete

De mest vanlige matallergenenen vi kjenner i kostholdet vårt er meieriprodukter, kornprodukter, gjær, egg, mais, soya og peanøtter.

Når du har gjennomført perioden med et nytt kosthold kan du teste matvarene enkeltvis som du har unnlatt å spise. Da kan du registrere om og hvordan de hver for seg gir symptomer. Noen føler seg så mye bedre med nytt kosthold at de velger å ikke ta inn igjen matvarene de har unnlatt.

Visste du at 75 % av verdens befolkning opplever symptomer som IBS ved inntak av meieriprodukter? Å kutte ut meieriprodukter og andre kjente matallergener kan være en effektiv måte å finne ut av hva som skaper mageproblemer for deg.

BEFOLKNINGEN BESTÅR AV ENKELTPERSONER

Hvert tilfelle av IBS bør behandles som et enkelttilfelle, for utgangspunktet kan være ulikt fra person til person.
Det er ikke ett behandlingsopplegg som vil passe for alle. Med trygg og riktig veiledning og et Menyforslag som er gjennomførbart, vil det  være mulig å redusere helsplager knyttet til IBS.

Du kan gjennomføre ditt eget eksperiment og teste betydningen av dette for deg selv. Du skal ikke bare tro på meg.

Eller du kan bestille en konsultasjon og få veiledning.

For en bedre hverdag,
Anne-Grete Lavik-Haug, MSc